Pre-ski oefeningen
Tijdens het skiën gebruik je andere spieren dan tijdens bijvoorbeeld voetbal, tennis of hockey. Om goed voorbereid op ski-vakantie te gaan, is het daarom handig om thuis al wat oefeningen te doen om deze spieren een beetje voor te bereiden. Als je spieren niet getraind zijn, zullen ze eerder vermoeid raken en met vermoeide spieren een berg afdalen, kan eerder leiden tot ongelukken.
Tijdens het skiën zijn je knieën voortduren gebogen, hierdoor belast je de spieren naast je scheenbeen.
Dus doe de volgende oefeningen ter voorbereiding op de ski-vakantie.

• Begin met een aantal kniebuigingen, zo’n 10 per keer en doe zo’n setje van 10 een paar keer per dag. Buig door totdat de hoek in je knie recht is.
• Een goeie evenwichtsoefening is door een aantal keren per dag op één been te gaan staan. Je kunt deze oefening ook nog een beetje moeilijker maken door met het vrije been heen en weer te zwaaien.
• De spier aan de voorkant van je onderbeen kun je trainen door een aantal keren per dag je tenen op te trekken, zodat je deze spier voelt.
• Ook het lopen van trappen helpt bij het trainen van de beenspieren, dus neem ter voorbereiding op je ski-vakantie de trap in plaats van de lift.
• Ook het verplaatsen van je gewicht van je tenen naar je hielen en weer terug naar je tenen, helpt bij het soepel maken van je beenspieren.
Tijdens de ski-vakantie zelf is het belangrijk om je spieren even een beetje op te warmen voordat je de afdaling begint. Een goede warming-up duurt zo’n 10 minuten. Je kunt een rondje lopen of joggen of trap lopen. Vervolgens rek je de spieren een beetje op. Je rekt totdat er een lichte spanning op de spieren staat en dan houdt deze spanning ca. 12 seconden vast en dan ontspan je weer. Zo, nu kan het skiën gaan beginnen!

Skibanen
Voordat je op wintersport gaat, kun je in Nederland alvast een beetje oefenen op de kunstmatige skibanen. Er bestaan drie soorten banen, borstelbanen, rollerbanen en sneeuwbanen.

  • Borstelbanen zjin meestal aangelegd op heuvels, maar soms zijn ze ook opgebouwd met stellages. Deze banen zijn buiten en bestaan uit matten die glad worden gehouden met water en zeep of olie.
  • Rollerbanen kun je vergelijken met de loopband. Ze bestaan uit een groot stuk kunstmatig tapijt dat over een band blijft rollen. Hierdoor wordt een eindeloze afdaling nagebootst. Rollerbanen zijn erg goed om de techniek van het skiën onder de knie te krijgen. Ideaal dus voor beginners, maar ook gevorderde skiërs kunnen hier terecht om hun techniek bij te schaven.
  • Sneeuwbanen zijn indoorbanen. In deze hallen wordt het klimaat van de bergen nagebootst zodat echte sneeuw kan blijven liggen. De pistes zijn niet zo lang en niet zo steil als in de bergen, maar doordat er echte sneeuw ligt, komen de indoorbanen toch het dichtst bij de ‘echte’ wintersportbeleving.

Natuurlijk is het verstandig om voordat je op wintersport gaat, een bezoek te brengen aan een van bovenstaande banen om het gevoel weer terug te krijgen of als je voor de eerste keer gaat, om alvast een eerste les te krijgen. Op de meeste skibanen is ook een skischool aanwezig waar je terecht kunt voor zowel een skiles als ook een snowboardles.