Winterbanden
Wanneer je met de auto op wintersport gaat, is het verstandig om winterbanden op de auto te zetten. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor meer grip en minder slip bij temperaturen lager dan 7 graden celsius. De winterbanden hebben meer profiel (minstens 4mm) dan zomerbanden en hebben een zachtere rubbersamenstelling.

Sneeuwkettingen
Als je met de auto op wintersportvakantie gaat, moet je vaak over besneeuwde wegen rijden. Op deze wegen is het vaak verplicht om sneeuwkettingen om de autobanden te leggen. Deze verplichting wordt in de meeste Europese landen aangegeven met een blauw rond bord met daarop een afbeelding van een autoband met een sneeuwketting.
Sneeuwkettingen moeten voorkomen dat er wielspin en glijen ontstaat en daarom moeten de sneeuwkettingen om de aangedreven wielen van de auto worden gelegd. De kettingen worden in combinatie met winterbanden gebruikt en worden enigszins losjes om de banden aangelegd. Hierdoor kunnen ze bewegen en blijven ze niet de hele tijd op dezelfde plaats op de band zitten, zodat de band niet slechts op één plaats slijt.
Sneeuwkettingen zijn er in verschillende soorten en maten en verschillen dan ook in kwaliteit en prijs. Over het algemeen geldt dat de duurdere sneeuwkettingen langer meegaan dan de goedkopere. De goedkopere kettingen bevatten delen van kunststof in tegenstelling tot de duurdere die geheel van metaal zijn gemaakt. De prijzen beginnen rond de vijftig euro en kunnen oplopen tot rond de tweehonderd euro. Het is ook mogelijk om sneeuwkettingen te huren.

Dakkoffers en dakdragers
Als je je eigen ski-materiaal hebt en je gaat met de auto op wintersportvakantie, is het handig om een dakkoffer of dakdragers op het dak van je auto te bevestigen. Een skibox biedt de meeste bescherming voor je materiaal. Het is eigenlijk gewoon een grote koffer waar ski’s en snowboards precies inpassen. Deze koffer wordt vervolgens op het dak van je auto bevestigd. Je kunt ook kiezen voor skidragers. Dit zijn dragers die op het dak van je auto worden bevestigd en waar je de ski’s in kunt vast klikken.

Vignet
Om gebruik te kunnen maken van de snelwegen in Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië, is het verplicht om een vignet te hebben. Deze vignetten zijn bijvoorbeeld te koop bij de ANWB, maar ook bij de grensovergangen, bij tankstations of bij toeristenbureaus. De prijs voor het vignet ligt tussen de 4 euro en 75 euro afhankelijk van voor welk land je een vignet nodig hebt. Ook hangt de prijs af van hoe lang het vignet geldig moet zijn, 10 dagen, 2 maanden, of zelfs het hele jaar.

Verkeersdrukte
De meeste Nederlanders gaan met de kerstvakantie of met de krokusvakantie op wintersport. Dat zorgt dan vaak voor flinke drukte op de wegen van en naar de wintersportbestemmingen. Doordat de meesten op de zaterdagochtend aan het begin van de vakantie vertrekken, zijn de lange files te verwachten later op die zaterdag. Om deze lange files enigszins te voorkomen, is het beter om bijvoorbeeld al op de vrijdagavond te gaan rijden of anders pas zaterdagavond. Natuurlijk is het nog beter om buiten deze vakanties op wintersport te gaan.