De wintersportvakantie is een vakantie met meer risico’s dan er meestal wordt gedacht. De kans op blessures is groot en hoewel de meeste wintersporters dit eigenlijk wel weten, doen ze er weinig aan om de kans op een blessure te voorkomen.

De meeste Nederlanders gaan slechts één keer per jaar voor één of twee weken op wintersport. Na zo’n vijf jaar hebben ze dus eigenlijk pas een maand of twee ski- of snowboard-ervaring en dat is niet veel. Vaak nemen ze het eerste jaar wel een paar lessen, maar daarna eigenlijk niet meer. Terwijl het veel beter zou zijn om ieder jaar even een paar opfris-lesjes te nemen.

Verder is een fysieke voorbereiding in Nederland geen overbodige luxe. Skiën en snowboarden zijn unieke sporten en er worden andere spieren gebruikt dan bij bijvoorbeeld voetbal of tennis. Door een fysieke voorbereiding voordat u op wintersportvakantie gaat, kunt u het risico op een blessure tijdens uw vakantie enorm beperken.

Doordat de wintersportvakanties steeds populairder worden, neemt de drukte op de pistes ook steeds meer toe. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje met al deze mensen op de pistes. Om het aantal ongelukken tot een minimum te beperken, zijn er een aantal piste-regels opgesteld. Elke skiër en snowboarder zou deze regels dus moeten kennen en zou zich aan deze regels moeten houden.

Ook het dragen van een helm kan bijdragen aan uw veiligheid. Dit beschermmiddel is niet populair onder de wintersporters, maar heeft wel een duidelijk nut, want op de piste gaat u vaak harder dan een brommer!

Een ander risico op uw wintersportvakantie is de overmatige blootstelling aan UV-straling. Insmeren met zonnebrandcrème wordt over het algemeen geassocieerd met de zomervakantie op het strand en niet zo zeer met een wintersportvakantie. Toch is het van groot belang om u tijdens uw wintersportvakantie ook goed in te smeren. De UV-straling is in de bergen ongeveer 30% sterker dan in ons land en dan weerkaatst de sneeuw ook nog ca. 85%. Door de combinatie van zon en sneeuw verdubbelt het effect van de UV-straling op de huid en verbrandt de huis dus sneller. Doordat het koud is, wordt het verbranden vaak te laat gevoeld. Hoe vaker men op jonge leeftijd verbrand, des te groter is het risico op huidkanker later.

Tot slot, zorg dat u op de hoogte blijft over lawinegevaar wanneer u off-piste gaat!