Het dorp Châtel ligt in het zuid-oosten van Frankrijk. Dit populaire ski-resort ligt op de grens van Frankrijk met Zwitserland, in het noorden van de Franse Alpen en midden in het ski-gebied Les Portes du Soleil. Les Portes du Soleil is het grootste internationale ski-gebied in de wereld. Het biedt meer dan 650km skipistes verdeeld over 8 Franse en 4 Zwitserse ski-resorts.

Ondanks het toerisme en de ontwikkelingen om Châtel om te toveren tot een groot ski-oord, heeft het dorp haar authentieke, pittoreske en sfeervolle karakter van een Frans bergdorp behouden. Er is vrijwel geen hoogbouw in Châtel, dit in tegenstelling tot veel andere gebieden in Frankrijk. Châtel kent voornamelijk laagbouw en heel veel chalets.

Châtel heeft eigenlijk twee centra. Het grote centrum van Châtel en het kleinere centrum van de wijk Linga. Beide centra beschikken over gezellige restaurants en barretjes. Daarnaast heeft het centrum van Châtel ook nog een schaatsbaan en zijn er bovendien de nodige wandelroutes aanwezig. Ook is er stamkroeg voor Nederlanders, de Crazy Lion Après Ski bar. Deze bar behoort bij het hotel Lion d’Or en vanuit deze locatie opereren enkele nederlandse reisorganisaties. In het hele dorp rijdt een gratis ski-bus, waarmee u gemakkelijk van het ene centrum naar het andere kunt komen.

Vanuit het centrum van Châtel gaat er één gondel, die je binnen korte tijd naar het skigebied brengt. Ook vanuit de wijk Linga gaat er een gondel naar het skigebied en deze gondel brengt je echt naar het midden van het skigebied. Een andere optie is om met de ski-bus tot het eindstation te gaan. Je komt dan uit bij Pré-la-Joux. Van hieruit vertrekken enkele liften die een snelle verbinding met Avoriaz leggen. Maar ook vanuit Linga kun je naar Avoriaz komen.

Met de hoeveelheid ski-pistes die tot je beschikking staan als je in Châtel verblijft, is het, voor zowel skiërs als boarders en voor zowel beginners als gevorderden, een perfect ski-resort.